ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Το σχολείο μας κατά τη σχολική χρονιά 2013-14, ανέλαβε και υλοποίησε 4 περιβαλλοντικά προγράμματα:

 

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2013-2014: Μάγισσες φέρτε βότανα ?

 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας αποφάσισε να ασχοληθεί με τη χρήση των βοτάνων στην καθημερινή μας ζωή. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά μελετήσαμε κυρίως τις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων, φέτος αποφασίσαμε να προχωρήσουμε λίγο παραπέρα και να ασχοληθούμε με τις καλλυντικές ιδιότητες των βοτάνων και κυρίως τη χρήση των αιθέριων ελαίων στην κοσμετολογία από την αρχαιότητα έως σήμερα. 
Φυσικά η μελέτη μας δεν περιορίστηκε όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο, μόνο σε βιβλιογραφική έρευνα αλλά παρασκευάσαμε στο εργαστήριο του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, σαπούνια με βάση το ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια λεμονιού και λεβάντας, τα οποία τα εκχυλίσαμε στο εργαστήριο. Επίσης ο βραχόκηπος που κατασκευάσαμε πέρσι στα πλαίσια πάντα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος, εμπλουτίστηκε και ομόρφυνε το χώρο του σχολείου μας ακόμα περισσότερο.
            Τέλος λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τον μουσικό τίτλο του προγράμματος «Μάγισσες φέρτε βότανα?» και μελετώντας πάντα τη λαϊκή μας παράδοση σε σχέση με τα βότανα, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την παραδοσιακή μουσική. Για αυτό παρουσιάσαμε μέσα από τη δραματοποίηση χαρακτηριστικών δημοτικών τραγουδιών, με θέμα φαρμακευτικά, αρωματικά  και μη φυτά, μια θεατρικομουσική παράσταση.

 

 • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2013-2014: Νόστιμα, υγιεινά προϊόντα απ' το μποστάνι μας

   
  Η καλλιέργεια του λαχανόκηπού μας βήμα βήμα
   
  Ένας λαχανόκηπος για να είναι παραγωγικός, χρειάζεται φως και θερμότητα. Επομένως,  όσο  λιγότερο  σκιάζεται  το  έδαφος  από  δέντρα  ή  οικήματα, τόσο καλλίτερα  αποτελέσματα  θα  προκύψουν.  Όλοι  οι  λαχανόκηποι  προτιμούν  τις ηλιόλουστες θέσεις και ειδικότερα τις ανατολικές και νότιες περιοχές που έχουν τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα λαχανικά που θα φυτευτούν. Παρόλα αυτά αν τον χώρο μας το βλέπει ο ήλιος για πολλές ώρες τότε δεν υπάρχει πρόβλημα για το που θα φυτέψουμε τα λαχανικά μας. Χωρίς καλή ηλιοφάνεια τα φυτά  δεν  αναπτύσσονται  σωστά  και  γίνονται  καχεκτικά.
  Σοβαρό  πρόβλημα δημιουργεί ο δυνατός αέρας. Πρέπει να προτιμούνται περιοχές απάνεμες, αλλιώς καλό είναι να τοποθετηθεί
  μία πυκνή περίφραξη ή μία παρόμοια κατασκευή για την προστασία των χειμωνιάτικων λαχανικών.

  Οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να φτάνουν ή να πέφτουν κάτω από το μηδέν και η  τοποθεσία να μην πιάνει παγετό.
  Το έδαφος δεν πρέπει να πλημμυρίζει και το βρόχινο νερό θα πρέπει να στραγγίζει σε ικανοποιητικό βαθμό. Το έδαφος πρέπει να είναι οριζόντιο και επίπεδο ώστε τα φυτά να ποτίζονται με σταθερή ποσότητα νερού.

  http://1epalkiatou.blogspot.gr/2014/07/2013-2014_8.html
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013-14: «Ανακύκλωση-Επαναχρησιμοποίηση-Δράση-Ενεργός Πολίτης»

   Για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκε στο σχολείο μας περιβαλλοντική ομάδα με θέμα διερεύνησης τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο σε επίπεδο τοπικό , στην πόλη του Κιάτου, όσο και γενικότερα σε επίπεδο εθνικό αλλά και παγκόσμιο.

   Η  ομάδα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αρχικά σε πολλά θέματα που σχετίζονται με το θεσμό της Ανακύκλωσης αλλά και της Επαναχρησιμοποίησης των σκουπιδιών (οικιακών και μη)αλλά και των βλαβερών συνεπειών που προκαλούν τα πάσης φύσης σκουπίδια στο περιβάλλον.

   Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η δράση της ομάδας με την ενεργό συμμετοχή  των μελών της σε ποικίλες δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολείου, αποτέλεσαν τους  τρείς σημαντικούς στόχους αυτής της προσπάθειας για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

   Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, δείτε:

  • https://www.youtube.com/watch?v=zsnnOfWH8pw

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013-14: "ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ. ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ."

https://www.youtube.com/watch?v=HsIorXljhLI